Lee Perry – Informatii – Biografie

Lee Perry

LEE PERRY
Producator (n.1936)
Artist reggae si producator, Lee Perry a fost pionier al muzicii reggae si al stilurilor adiacente acesteia, cum ar fi dub-ul. Acesta a fost de asemenea primul producator ce i-a inregistrat pe Bob Marley si Wailers.

Rezumat
Lee Perry, cunoscut de asemenea sub numele de “Scratch” (Zgarietura), s-a nascut in anul 1936 intr-o zona rurala din Jamaica. Intrucat isi dorea sa faca muzica, Perry s-a mutat in Kingston la sfarsitul anilor 1950, unde a lucrat pentru mai multe studiouri. In 1968 si-a deschis propria casa de discuri si a lansat o serie de piese de succes, ca “People Funny Boy” si “Return Of Django”. Perry a fost instrumental cand vine vorba de remixarea muzicii reggae. A lucrat cu Bob Marley si mai tarziu cu The Clash, Paul McCartney si Beastie Boys.

Inceputurile carierei

Artist pionier al muzicii reggae si producator, Rainford Hugh Perry (cunoscut sub numele de Lee “Scratch” Perry) s-a nascut la data de 20 martie 1936 in Kendal, Jamaica. Crescut intr-o zona rurala saraca a tarii sale de origine, Lee Perry nutrea visul de a se realiza in lumea muzicii.

La sfarsitul anilor 1950, Perry s-a mutat in Kingston cu scopul de a-si urma visul. Aici reggae deja incepuse sa puna stapanire pe industria muzicala. Incercand sa isi croiasca drum in lumea muzicii, Perry a acceptat orice i-a aparut in cale in acest sens. A fost angajat ca om bun la toate, apoi ca om de serviciu la diverse studiouri, ajungand in timp sa scrie cantece.

Lee Perry
Lee Perry

In final, Perry a ramas alaturi de Clement “Coxsone” Dodd, fondatorul Studio One, casa de discuri influenta unde tanarul Bob Marley urmeaza curand sa compuna. Relatia cu Dodd s-a dovedit a fi turbulenta, iar dupa ce a fost izgonit de aici, s-a alaturat studioului Whirl Records al lui Joe Gibbs. La fel ca si cu Dodd, Perry a avut probleme cu Gibbs. In 1968 a plecat de la Whirl si s-a aventurat pe cont propriu sub marca pe care a denumit-o Upsetter.

Succesul comercial

Decizia de a intra in afaceri pe cont propriu s-a dovedit a fi cea mai potrivita. In acelasi an cu deschiderea Upsetter, Perry a lansat primul single al marcii, o piesa compusa si cantata de el, “Funny People Boy”. Aceasta melodie reprezenta un atac direct catre fostul sef, Joe Gibbs. Intrucat piesa inova prin folosirea unui sample, single-ul a fost de succes in Jamaica. A deschis de asemenea calea pentru cresterea exponentiala a vanzarilor odata cu lansarea “Return Of Django” din 1969.

Lee Perry
Lee Perry

Succesul albumului nu s-a limitat la nivel national, ci a facut din Perry o stea in Regatul Unit, unde a inregistrat vanzari considerabile. Din acest moment, Perry lanseaza o serie de single-uri hit sub o varietate de pseudonime cum ar fi “Jah Lion”, “Pipecock Jakxon”, “Super Ape” si “The Upsetter.”

Pe masura ce popularitatea sa a crescut, gusturile vestimentare au devenit scandaloase si s-a orientat mai mult catre sunete experimentale. Iubirea pentru dub – gen de muzica ce se bazeaza pe remixarea de inregistrari pre-existente – a lui Perry a avut la baza interesul sau timpuriu pentru utilizarea de bucati din piese mai vechi.

In plus fata de propria muzica, Perry a inceput sa lucreze cu alti artisti, cele mai cunoscute nume fiind Bob Marley si Wailers. Realizarile ca si producator l-au inspirat pe Perry sa isi creeze propriul studio, numit Black Ark (arca neagra). In anii 1970, renumele lui Perry ca producator i-a adus colaborari cu diversi artisti din afara sferei reggae, ca The Clash sau Paul McCartney. Mai tarziu a lucrat cu Beastie Boys.

Ani mai tarziu

In 1981, dupa moartea lui Bob Marley, Perry a parasit Jamaica si s-a mutat in Anglia. De-a lungul anilor ce au urmat nu s-au mai auzit foarte multe despre el. Acest lucru a alimentat speculatiile ca ar avea probleme cu drogurile si cum ca ar fi suferit o cadere nervoasa. In cele din urma s-a mutat in Elvetia (unde continua sa locuiasca), si a reinceput sa faca muzica. In 2006 s-a bucurat de o revenire de succes, avand turnee solo in diverse parti ale lumii.

Lee Perry
Lee Perry

Filmul “The Upsetter” a fost lansat in 2011 si spune povestea vietii unice a lui Perry, documentand anduranta artistului. Perry afirma acum ca nu mai abuzeaza de substante si pare de asemenea sa-si fi gasit religia. Acesta are propriile sale teorii cu privire la motivul pentru care muzica lui continua sa rezoneze cu fanii si noii ascultatori de reggae.

Intr-un interviu din 2012 Perry a afirmat “muzica mea este pentru cei care cred in Dumnezeu. Deci daca oamenii cred in Dumnezeu, muzica mea ii poate ajuta in acest sens. Oamenii care cred in Iisus Hristos se vor regasi de asemenea in ea. Dar daca ei cred in Anticrist, nu ii poate ajuta. Oamenii care cred in muzica lui Dumnezeu vor auzi cuvinte pozitive, iubire perfecta si isi vor vindeca sufletul. Daca ei cred in diavol, nu-i poate ajuta.”

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *