Dancehall

De-a lungul istoriei muzicii in voga jamaicane, sala de dans (dancehall) a fost intotdeauna punctul in jurul caruia s-a invartit lumea muzicala.
Cu toate acestea, in anii 1970, cuvantul a ajuns sa fie asociat cu un stil specific de muzica, caracterizat printr-o lentoare a versurilor.

 

General Echo
General Echo

Totul a inceput de la mento (gen de folk jamaican), insa a ajuns la noi extreme in muzica auzita in salile de dans, cu artisti scandalosi ca Yellowman si General Echo, ale caror versuri erau departe de stilul spiritual al lui Bob Marley.

Acest stil consta in principal din versuri vorbite pe un beat rar de bass digital, dand astfel o senzatie mai spatioasa decat cea lasata de reggae.
Dancehall-ului ii este asociat un dans sexual explicit, cum ar fi „daggering”, si de asemenea un stil vestimentar nou: femeile poarta in general haine mulate, ostentative si revelatoare.

Au fost identificate contradictii in Dancehall, multi fiind de parere ca desi a fost creat pentru a fi in opozitie cu Babylonul, preia totusi prea mult din cultura occidentala.
Altii, cum ar fi Sonjah Stanley-Niaah, sustin ca este „o sarbatoare a recastigarii drepturilor personale in Jamaica post-coloniala”, intrucat ofera o sfera activa de productie culturala, care proiecteaza o identitate distincta.