Dennis Brown – Informatii – Biografie

Dennis Brown
Dennis Brown

Printul Reggae (1957-1999)

Dennis Brown a fost un artist prolific cu o voce puternica si personalitate placuta, avand o cariera intinsa pe o perioada de peste treizeci de ani. Dennis Emmanual Brown s-a nascut in 1957, in mijlocul infloritoarei industrii muzicale din strada Orange, in Kingston. Intrucat a fost inconjurat de sunete de ska, rocksteady si reggae intreaga copilarie, tanarul Brown a fost dintotdeauna captivat de muzica.

Dennis Brown
Dennis Brown


Fiind influentat atat de mediul sau inconjurator, cat si de materialele unor artisti americani ca Frank Sinatra, Dean Martin, Sam Cooke si Nat King Cole, Brown a inceput sa cante la frageda varsta de noua ani. Curand, a fost descoperit de producatori locali, primul sau hit „No Man is an Island” fiind lansat de Clement Dodd. Dennis avea doar doisprezece ani la acel moment.

Dennis Brown
Dennis Brown

Brown a lucrat ca voce de fundal pentru marele artist reggae Alton Ellis, acesta convingandu-l sa invete sa cante la chitara. Fiind inca elev, a lansat o serie de piese alaturi de mai multi producatori, lucru care l-a ajutat in sporirea experientei muzicale. La inceputul anilor 1970, Brown a inceput inregistrarile alaturi de casa de discuri Observer, sub tutela producatorului si prietenului sau, Winston „Niney” Holness. Din acest moment, succesul muzica al lui Brown a cunoscut o panta ascendenta. „Money in My Pocket” a fost la mare cerere in cluburile reggae din Marea Britanie, iar „Westbourne Train” a fost hit numarul unu in Jamaica.

A urmat un numar mare de piese de top, Brown reorientandu-se de la muzica de dragoste catre teme culturale ce reflectau credinta sa Rastafari. Bob Marley l-a observat pe tanarul Brown si l-a numit cu entuziasm cel mai bun cantaret reggae din lume. Au urmat mai multe hit-uri si albume, Brown obtinand locul doisprezece in topurile din Marea Britanie cu versiunea disco a piesei „Money in My Pocket”. Abia in 1981, anul in care a murit Marley, a fost trezit interesul unei mari case de discuri pentru Brown. Intrucat acesta il recunostea pe Marley ca rege al genului, a primit titlul de print reggae. Dennis Brown a cantat sub marca A&M si a produs doua albume alaturi de Joe Gibbs. Aceste materiale nu au avut mare succes, intrucat fanii reggae au simtit ca tindeau prea mult spre sfera muzicii pop raportat gusturilor lor.

Dennis Brown
Dennis Brown

Intelegerea lui Dennis Brown cu A&M slabise, insa oricum acesta si alti cantareti se confruntau cu provocarea unei noi ere digitale a reggae si ascensiunea DJilor. Ca si raspuns, artisti precum Brown si Isaacs au inundat piata cu piese, considerand ca lipsa de materiale proaspete au dus la aparitia DJilor parveniti. Din nefericire, acest lucru a dus la o scadere a calitatii muzicii. Au rezultat totusi o serie de mari albume si colaborari, fiind realizate duete intre artisti cum ar fi Gregory Isaacs, Mutabaruka si Beres Hammond. La inceputul anilor 1990, Brown a continuat inregistrarile de piese roots si colaborari cu artisti din dancehall si roots.

Dennis Brown
Dennis Brown

Din nefericire, la acel moment Dennis Brown incepuse sa consume cocaina, iar sistemul sau respirator deja fragil a fost slabit si mai mult de noua dependenta. In timpul unui turneu in Brazilia, Brown a facut pnemonie, iar la intoarcerea in Jamaica a fost dus de urgenta la spital in urma unui stop cardiac. Unul din plamanii slabiti a colapsat, conditia sa fiind exacerbata de consumul de cocaina, si astfel, la 1 iulie 1999, Brown moare. Acesta a lasat in urma lui numeroase piese clasice reggae, iar lumea a pierdut unul dintre cei mai mari artisti ai genului.

 

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *