Dub – Reggae: istorie si evolutie

tn129224568200dubforlif-8031
Dub – Reggae: istorie si evolutie

Daca esti fanul unuia din genurile hip-hop, house, dubstep, trip-hop, jazz acid sau tehno, le poti multumi pionierilor jamaicani ai muzicii dub reggae.

Cu mult timp inainte ca simbolurile muzicii actuale cum ar fi Kanye West, Skrillex si Avicii sa se nasca, ingineri “nebuni” de sunet din Jamaica s-au folosit de tehnologie si au experimentat pentru a crea magie. Folosindu-se de cateva placi de mixaj, procesoare de efecte si propria imaginatie, legendele sfarsitului anilor 1960 au reinvetat sunetul roots reggae pentru a crea sub-genul numit dub. Dintre acestia ii amintim pe Osborne “King Tubby” Ruddock, Lee “Scratch” Perry si Errol Thompson.

Lee Perry
Lee Perry

La fel ca majoritatea muzicii dance in voga de astazi, dub-ul a prioritizat ritmul, punand accent pe efecte halucinante, precum reverberatia, ecoul si pauzele. Astfel, dub reggae poate fi inclus printre formele de muzica ce au puterea de a te induce in transa.

Originile dub – reggae

Radacinile profunde ale dub reggae pot fi regasite in anul 1967. In acel an, King Tubby a inventat din greseala acest gen in timp ce fractiona o versiune instrumentala de test a unei piese reggae.

Experimentele sale timpurii cu muzica dub, care erau de obicei inregistrate pe partea secundara a single-ului, au fost esentiale pentru definirea genului. El a folosit sisteme audio personalizate si dispozitive de creat efecte pentru a produce sunete ce pareau a fi din alta lume. Astfel a reusit sa ii duca pe fanii genului intr-o calatorie de expansiune a mintii.

Cele mai multe piese dub reggae foloseau doar franturi ale liniilor vocale originale, modificate cu atat de multe efecte incat practic erau de nerecunoscut. Versiunile timpurii de dub ale lui Tubby puneau accent in principal pe un bas puternic cu tonuri joase si tobe (“riddim”), pe melodii cu ecou. Mixurile sale aventuroase introduceau si scoteau sunete ca si cum ar fi fost fantome ramase la marginea unui vis amintit pe jumatate.

Inovatorul muzicii dub – reggae

Mostenitorul stilistic al lui Tubby, Lee “Scratch” Perry, cunoscut pentru nebunia si geniul in productie muzicala, va extinde granitele genului si mai mult.

Perry si-a primit porecla in urma unui single timpuriu numit “Chicken Scratch”. Acesta si-a creat stilul colorat din benzi desenate cu Superman, coloane sonore western pentru spaghete ale lui Ennio Morricone, filme science-fiction si seriale politiste. Amestecand toate acestea cu o dragoste profunda pentru roorts reggae, Perry a creat mixuri inventive care pareau venite de pe o planeta indepartata.

Lucrand cu artisti de la Bob Marley si Wailers si Upsetters (propriul sau grup), pana la Junior Murvin si Heptones, Perry a devenit imaginea copilului psihedelic (conform unora, chiar psihotic) al muzicii dub.

dub-reggae-roots-king-tubby-e1471715793127
king tubby

Dub – Reggae in anii 1970 si dupa

Spre sfarsitul anilor 1970, noi fete ale genului ca Prince Jammy si Scientist, adolescentul protejat al lui King Tubby, au dus dub reggae la nivel de arta. Albume complete de dub instrumental au fost lansate de catre artisti respectati cum ar fi Burning Spear si Black Uhuru.

Cu toate ca interesul pentru acest gen de muzica incepuse sa scada in Jamaica la inceputul anilor 1980, acesta era in crestere la nivel international. dub – reggae a gasit un loc propice in Anglia, unde producatori precum Adrian Sherwood de la On-U Records, Jah Shaka si Mad Professor (viitorul partener al lui Lee “Scratch” Perry) au pus bazele scenei trip-hop/jazz acid ce urma sa apara la sfarsitul deceniului.

dub-reggae_burning-spear
burning spear

In noul mileniu, dub – reggae a ramas in mare parte un fenomen underground, dar influenta sa poate fi simtita peste tot in lume. La aproape 50 de ani de la aparitia acestuia, stilul dub – reggae a fost imbratisat in America (unde producatorul Bill Laswell a condus o miscare in acest sens), Europa (Puls Der Zeit in Germania si Llwybr Llaethog in Tara Galilor) si Asia (Mute Beat in Japonia).

Dub  – Reggae a dat nastere temporizarii joase a celor de la Portishead, ritmurilor paranoice ale lui Tricky si ambientelor muzicale ale lui DJ Shadow. Fara dub – reggae, genurile muzicale precum hip-hop, trip-hop, si mai ales dubstep nu ar fi existat in ziua de azi. Cu alte cuvinte, desi King Tubby a murit in 1989, spiritul sau muzical de nestapanit inca traieste…

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *