Isaiah Laing – Sevens Clash – Sting

Sting Me A Sting

Sting – DanceHall Festival

Isaiah Laing este initiatorul Sting, un festival anual de muzica live ce are loc de Boxing Day (26 decembrie), pe parcursul unei nopti. Evenimentul a avut loc pentru prima oara in 1984. Laing si-a demonstrat de fiecare data de-a lungul celor peste treizeci de ani abilitatea innascuta de a echilibra talentele ce alcatuiau lista de invitati. Astfel, spectacolul a tinut pasul cu gusturile mereu in schimbare ale publicului in tot acest timp. Atractia principala a evenimentului este, insa, confruntarea vedetelor. Desi a fost inclusa inca din primii ani, in editiile 1990 si 1991 a transformat festivalul intr-o piatra de temelie a vietii culturale jamaicane. In aceste editii, Original Front Tooth Gold Tooth Gun Pon Tooth Don Gorgon (Ninjaman) a castigat in mod spectaculos initial in fata lui Shabba Ranks, invingandu-l anul urmator pe Super Cat.

Bataia de joc a lui Ninjaman fata de cei doi si evenimentele provocate de aceste confruntari au generat un numar mare de aparitii in mass-media locala si ofera inca subiecte de discutie ce se reaprind in fiecare an. De atunci, Sting a devenit un festival ce nu poate fi ratat de vreunul din fanii inraiti ai dancehall-ului hardcore. Este, de asemenea, cel mai important eveniment pentru noii artisti ce doresc sa devina cunoscuti sau pentru veteranii care vor sa revina in lumea muzicala.

laing_ar_sc_7

Laing a fost politist inainte de Sting. In timpul activitatii sale, intre 1976 si 1996 oameni ca Trinity, Tony Hewitt si Bigga Ford il considerau a fi un ticalos. La inceputul carierei a fost aproape de a-si pierde viata in timpul unei lupte armate din Matches Lane. Aceasta intamplare l-a facut sa adopte o filosofie de lucru cu o echivalenta morala ce i-ar fi justificat orice incalcare a protocolului politienesc obisnuit. Comportamentul sau aduce aminte de politistul texan John Coffee “Jack” Hays. Acesta a adoptat tactici de razboi si tehnici de lupta folosite de indienii Comanche de-a lungul frontierei nord-americane. Similar, in vestul salbatic al Jamaicai, Laing a devenit omul rau cu insigna si arma.

Exista multe povesti sinistre despre schimburi de focuri de arma si cicatrici (cu Laing in rolul principal de om al legii) ce au impanzit stirile locale. Reputatia sa pe strada era aceea a unui justitiar nemilos, fiind cunoscut pentru faptul ca era mult mai dur decat cerea situatia. Astfel, in 1991, cand Tiger a intrebat de baiatul cel rau de la politie in hit-ul si albumul “When”, cu totii, inclusiv copiii, stiau raspunsul. Chiar si astazi, la atatia ani dupa ce a renuntat la insigna si arma, raspunsul corect este in continuare “Laing“.

laing_ar_sc_5

 

Se pare ca a inceput sa ia in calcul promovarea muzicii deoarece nu avea un salariu suficient din munca sa ca politist. Mai exact, nu isi permitea o masina, iar cu fiecare incaierare din strada ii era din ce in ce mai frica sa foloseasca transportul in comun. Astfel, in 1983, dupa aproape sapte ani in slujba legii, Laing a organizat primul sau eveniment de dans major. Festivalul a evoluat in clasicul Spanish Town Prison Oval, fiind o infruntare muzicala intre Volcano Hi-Power al lui Junjo Lawes si sistemul audio People’s Choice. 1983 a fost de asemenea ultimul an in care Laing a pus piciorul in transportul in comun. In 1984, a avut un success incredibil cu o infruntare cvadrupla intre King Jammy, Black Scorpio, Youth Promotion International si Black Star tinuta in Cinema II din New Kingston Entertainment Centre.

laing_ar_sc_6

In urma acestui succes, Laing a organizat un festival de muzica live ce dura o noapte si se tinea in a doua zi de Craciun. Fericita alegere a numelui Sting pentru Boxing Day reprezenta o manifestare a proximitatii sale fata de strada. Acest argou a fost preluat de catre Laing in timpul unei conversatii cu muzicianul Michael “Palma Dog” Palmer in timpul patrulei. Dupa doar un an, cuvantul a ajuns cunoscut maselor prin “Sting Me A Sting, Shock Me A Shock”, piesa cunoscuta a lui Patrick Andy. Editia din 1984 a Sting a incantat prin legende in devenire, ca Yellow Man, Half Pint, Charlie Chaplin, Brigadier Jerry, Peter Metro si Sugar Minott. Muzica de fundal a fost furnizata de trupa Sagittarius, Laing aducandu-l chiar si pe Shinehead din New York. Astfel s-a nascut franciza Sting.

In biroul lui Laing de la Supreme Promotions din Kingston poate fi gasita o selectie aleatorie de afise din editii precedente. Acestea duc invariabil catre o serie de povesti necunoscute de catre publicul larg care se intind pe mai mult de trei decenii de istorie dancehall. Majoritatea acestor povesti se invart in jurul a trei teme interconectate: infruntari, sticle si multimi imprevizibile. Se pare ca Laing a avut succes din prima clipa. Formatul spectacolului nu s-a schimbat prea mult cu trecerea timpului. Exceptie fac: lista de artisti diferita de la an la an, locatia schimbata de cateva ori si crearea unei politici bine definite a sticlelor.

laing_ar_sc_1

In ziua de azi, infruntarile unu la unu din cadrul Sting au fost inlocuite de cele intre echipe. Dintre invitatii editiilor recente putem mentiona ca nume importante favoritul publicului Tommy Lee Sparta, Busy Signal (un artist aparut mai recent pe scena muzicala) si Ninjaman, fiul risipitor al lui Sting. Acestia, alaturi de alti veterani sau nou-veniti, printre care Sizzla, Aidonia, Popcaan, Kiprich, Mavado, I-Wayne, Tony Matterhorn, Spice, Etana, Romain Virgo, Gyptian, Chuck Fender, Lutan Fyah, Konshens, John Holt, George Nooks, Errol Dunkley si altii formeaza o lista masiva de invitati. Astfel, istoria Sting continua sa se scrie.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *