Jimmy Cliff – Informatii – Biografie

jimmy-cliff
Jimmy Cliff

Fiind usor de recunoscut dupa vocea clara si inalta, Jimmy Cliff a fost un simbol reggae popular la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980. James Chambers s-a nascut in satul Adelphi Land din Sf. James, Jamaica, avand parinti penticostali. In timpul scolii primare a avut oportunitatea de a-si folosi vocea la biserica unde mergeau parintii sai. I s-a interzis sa asculte muzica laica, motiv pentru care asculta pe furis muzica de la sistemul de sunet din apropiere.

Jimmy Cliff
Jimmy Cliff

De asemenea, se furisa la targuri locale pentru se bucura de cele mai noi piese latino si R&B. Chambers s-a mutat in Kingston in 1962 pentru a merge la un liceu vocational. A avut astfel posibilitatea de a concura in fata producatorilor locali, intr-un final reusind sa-i atraga atentia lui Leslie Kong. Jimmy Cliff (Stanca), asa cum si-a spus dupa stancile din jurul satului copilariei sale, a inceput sa inregistreze sub acest nume.
maxresdefault

La varsta de 14 ani si dupa doua esecuri, a scos pe piata primul sau hit ska „Hurricane Hattie”. Acesta a fost urmat de o serie de piese de succes alaturi de Kong. Moartea lui Leslie Kong prin atac de cord a fost un soc pentru Cliff, care fusese alaturi de producator intreaga cariera.

Jimmy Cliff semneaza apoi cu Chris Blackwell, producator si om de afaceri cu influenta. Primul sau album „Hard Road to Travel” a fost lansat in 1968 si a avut un oarecare succes. Albumul sau din 1969 „Wonderful World, Beautiful People” a primit mult mai multa atentie. Piesa de baza a ajuns pe locul 25 in Statele Unite si pe locul 6 in Marea Britanie. Bob Dylan sustine ca piesa „Vietnam” de pe acest album este cel mai bun cantec de protest auzit vreodata.

gilberto-gil-e-jimmy-cliff-brasil_1980-e1423246545214

In 1972, Jimmy Cliff a fost invitat sa joace in filmul jamaican „The Harder They Come”. A acceptat, inregistrand de asemenea majoritatea liniei muzicale, si astfel filmul a devenit un clasic al cultului underground. Muzica reggae a devenit mult mai cunoscuta datorita acestui film si liniei sale muzicale, Jimmy Cliff fiind fata muzicii reggae, pana sa fie umbrit de Marley. Nemultumit de directia lui Chris Blackwell, a renuntat sa lucreze cu Island si a continuat pe cont propriu, fiind determinat sa-si urmeze visul. Cliff a fost mereu activ din punct de vedere social, si continua sa inregistreze si sa mearga in turnee si astazi. A fost introdus recent in Rock and Roll Hall of Fame.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *