Desmond Dekker – Regele muzicii SKA

Desmond Dekker
Desmond Dekker
(1941 – 2006)

Cu toate ca a fost crescut in Kingston, Desmond Dekker s-a nascut in St. Andrew Jamaica. Copil fiind, a invatat la scoala Alpha Boys, o scoala catolica foarte stricta. Aceasta este, insa, cunoscuta pentru producerea unoare dintre cele mai mari talente din Jamaica, lucru pus chiar pe fondul strictetii acesteia. De aici nu numai ca provin o serie de cantareti jamaicani bine-cunoscuti, aici au fost formati patru din zece membri fondatori ai trupei Skatalites. In adolescenta, Desmond Dekker si-a tot schimbat locuinta in diferite parti ale Jamaicai, pana la moartea ambilor parinti, cand a decis sa revina in Kingston.

Desmond Dekker
Desmond Dekker

A fost incurajat sa cante de catre colegii sai de munca (inclusiv un anume Robert Marley), lucrand ca sudor la momentul respectiv. Astfel, a avut auditii esuate atat cu Clement Dodd, cat si cu Duke Reid. Intr-un final a semnat cu Leslie Kong, in urma unei auditii in fata legendei ska Derrick Morgan. Desmond Dacres a devenit Desmond Dekker la lansarea primei piese de succes „Honour Your Father and Mother”, urmata la scurt timp de trei altele. Melodia „King of Ska”, cantata alaturi de Maytals, l-a cimentat ca unul dintre cei mai cunoscuti cantareti jamaicani. Dupa acest moment, Dekker si-a creat o trupa de suport, numita Four Aces, compusa din fratii Barry, Carl, Clive si Patrick Howard.

Desmond Dekker
Desmond Dekker

Desmond Dekker si Aces au creat o serie de hit-uri, initial cu o imagine perfect curata, dar care insa nu a tinut mult timp. Piesele aluneca apoi spre zona rebela, de rude boy, si astfel intr-un turneu in Marea Britanie Dekker afla ca fusese adoptat de subcultura mod. Desmond Dekker avea mai mult de douazeci de hituri numarul unu in Jamaica, inclusiv „Rudie Got Soul”, „Pretty Africa” si „007 (Shanty Town)”. Toate acestea au avut succes printre mod. Varful carierei lui Dekker a fost in 1968 cand a scos pe piata cea mai bine cunoscuta piesa, „Israelites”. Melodia a ajuns in primele zece in topul american si in varful topului de single-uri din Marea Britanie.

Desmond Dekker
Desmond Dekker

Dekker a avut succes mediu cu turneele sale din Marea Britanie din anii 1970 si cu reinregistrarile propriilor sale hit-uri intr-o fuziune punk-ska numita 2-Tone. In anii 1980, miscarea 2-Tone a incetat sa mai prezinte interes, astfel in 1984 Desmond Dekker a fost obligat sa se declare falimentar. Ulterior a avut o serie de colaborari si era foarte cautat pentru spectacolele sale live extrem de populare. A murit de atac de cord in luna mai a anului 2006, la varsta de 64 de ani. Cea mai bine cunoscuta piesa a sa, „Israelites” a fost hit de trei ori si a creat o cale pentru urmatoarele succese reggae in Statele Unite si Marea Britanie.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *