Michael Rose – Informatii – Biografie

Michael Rose
Michael Rose

Mr. Tu Tu Tweng (1957)

Michael Rosesolist al trupei Black Uhuru s-a evidentiat ca fiind un cantaret talentat cu drepturi depline. S-a nascut la 11 iulie 1957 in violentul Cartier Waterhouse din Kingston, dar a avut intotdeauna un camin stabil. Inca din adolescenta a fost atras de curentul Rastafari si si-a facut dread-uri. Dread-urile erau vazute ca fiind dezgustatoare de catre majoritatea populatiei la acel moment, iar rastafarianii erau considerati a fi murdari, drogati, scandalagii buni de nimic. Cum parintii lui Michael Rose erau nemultumiti de tunsoarea sa, i-au cerut sa isi taie parul, amenintandu-l ca il vor da afara din casa. Acesta a refuzat si a fost aruncat in strada, fiind lasat sa se descurce singur. A reusit sa nu isi faca necazuri, insa a pierdut multi prieteni in drumul sau.

 

Michael Rose
Michael Rose

In prima parte a adolescentei, Michael Rose participa la consursuri locale de talente si canta in hoteluri pe coasta de nord a Jamaicai. La cincispezece ani a inregistrat primul single, urmat la scurta perioada de timp de o serie de alte single-uri produse de Winston „Niney” Holness. Desi foarte putine dintre piese au contat, Michael Rose n-a renuntat vreo clipa la cariera muzicala, fiind incurajat de prietenul sau din copilarie, tobosarul Sly Dunbar. Tot prin Dunbar l-a cunoscut pe Ducky Simpson – un cantaret care spera sa isi refaca trio-ul vocal Uhuru. Alaturi de Michael Rose si Errol Nelson s-a nascut Black Sounds Uhuru, grup care inregistreaza un album impreuna, numit „Love Crisis”. Dupa acest moment Errol Nelson paraseste grupul, fiind inlocuit de catre o femeie americana, Puma Jones.

Michael Rose
Michael Rose

Din acel moment, Black Uhuru au fost produsi de Sly Dunbar si Robbie Shakespeare, care au introdus instrumentatia distinctiva de drum and bass. Atat piesa „General Penitentiary”, cat si reinregistrarile pentru „Guess Who’s Coming to Dinner” si „Shine Eye Gal” au fost hit-uri bine-primite. Au urmat mai multe piese de succes, si astfel in 1980 grupul a semnat cu Island. Primul lor album alaturi de acestia a fost „Sinsemilla”, urmat la scurta perioada, in 1981, de „Red”. Acest album a ajuns sa ocupe locul 28 in topurile din Marea Britanie. Rolling Stone l-a clasat pe locul 23 in top 100 cele mai bune albume ale anilor 1980.

In 1984, cand in cadrul Grammy a fost creata categoria reggae, Black Uhuru au fost primii care au luat premiul, cu albumul Anthem. Din nefericire, conflictele dintre Michael Rose si Simpson erau in crestere si, astfel, Michael paraseste trupa. Desi aveau inca un oarecare succes, grupul nu a mai fost niciodata la fel dupa plecarea lui Michael Rose .

 

Michael Rose
Michael Rose

Michael Rose si-a facut o ferma de cafea in Muntii Albastrii din Jamaica. Aceasta reprezinta un proiect non-profit pe care inca il conduce in zilele de azi si care angajeaza tineri din zona. In urma despartirii de Black Uhuru, nu s-a auzit nimic de Rose, acesta revenind pe scena reggae in 1989. De atunci, a lansat o serie de albume si single-uri, majoritatea sub numele Mykal Rose, felul in care insista ca se scrie numele lui ethiopian. Vocea distinctiva si stilul unic aratate de Michael Rose au inspirat multi vocali reggae. Michael Rose s-a alaturat ocazional celor de la Black Uhuru, creand in paralel propria sa muzica, de mult ori in colaborare cu artisti dancehall. Cel mai recent hit numarul unu al sau a fost „Shoot Out”, lansat in 2007, fiind inregistrat alaturi de Damian „Jr. Gong” Marley.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *