Toots Hibbert – Informatii – Biografie

toots-hibbert-billboard-2010-1548
Toots Hibbert
Skafather (1945 -)

Stilul energic si aspru, vocea profunda a lui Toots Hibbert sunt inconfundabile. Originar din micutul oras May Pen din Jamaica, Frederick „TootsHibbert a avut o importanta profunda in cresterea si dezvoltarea genurilor ska si reggae. Micul si unicul Toots Hibbert era cel mai mic membru al unei mari familii penticostale. Copil fiind, canta muzica gospel intr-un cor bisericesc, influenta care inca se simte in stilul sau. Cand inca era adolescent s-a mutat in Kingston, unde a format un grup vocal numit Maytals, alaturi de Henry „Raleigh” Gordon si Jerry Matthias. Alaturi de Skatalites si fiind produsi de Clement „Coxsone” Dodd, grupul a avut in cele din urma succes in topuri. Ritmurile contagioase si energia grupului au intrecut cu usurinta eforturile unui alt trio, Wailers.

 

Toots Hibbert si Maytals
Toots Hibbert si Maytals

 

Hibbert si Maytals au lucrat in continuare cu producatori jamaicani de top, cum ar fi Byron Lee, Prince Buster si Leslie Kong. Alaturi de acestia au avut 39 de hituri numarul unu in Jamaica. Hibbert este deseori creditat cu folosirea cuvantului reggae pentru prima oara intr-o piesa, in „Do the Reggay” din 1968. Rolling Stones l-a clasat pe locul 71 in lista celor 100 cei mai buni cantareti din toate timpurile (Marley ocupa locul 19). Nu a avut niciodata popularitatea lui Marley in ciuda turneelor sale din Europa si Statele Unite. Acestora se adauga interesul crescut pentru Maytals, trupa in curs de dezvoltare din renasterea ska si cover-urile ulterioare facute de Clash si Specials dupa Toots Hibbert.

Toots Hibbert
Toots Hibbert

In ciuda faptului ca era Rastafari, a renuntat la cresterea dread-urilor, preferand sa-si internalizeze credinta. Acest lucru ar putea fi conectat cu faptul ca ocupatia precedenta a lui Toots Hibbert a fost aceea de frizer. Hibbert continua sa sustina turnee si in zilele de astazi, colaborand extensiv si lansand albume la peste 60 de ani.

 

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *