Peter Tosh (1944-1987) – Steppin’ Razor – Informatii

peter-tosh
Peter Tosh
(1944-1987)
Steppin’ Razor (1944 – 1987)

Peter Tosh  fiind un rastafarian de peste 1,90 m ce meargea pe monociclu si canta la o chitara cu forma de pusca M16, a fost cu siguranta o figura unica in muzica reggae. Se spune adesea ca daca pe Bob Marley a fost un fel de Martin Luther King, Peter Tosh a fost un Malcolm X. Nascut in mediul rural Westmoreland din Jamaica, Winston Hurebt McIntosh a fost crescut de o matusa in absenta parintilor sai. Matusa sa a murit cand Tosh avea doar cincisprezece ani. Acesta a fost nevoit sa se mute cu un unchi in Trench Town, proiect de locuinte din Kingston care era recunoscut pentru saracie si violenta.

Peter Tosh
Peter Tosh

Aceste experiente l-au modelat intr-un individ extrem de independent care a devenit cunoscut atat pentru incapatanarea, cat si pentru tenacitatea sa. Tosh a invatat singur sa cante la chitara, observand si practicand pe acustica sa ieftina. Chiar el a fost cel care l-a invatat pe Bob Marley sa cante la acest instrument. Peter Tosh i-a intalnit pe tanarul Bob Marley si pe Bunny Wailer prin antrenorul lor vocal, Joe Higgs. Cei trei au format trupa Wailing Wailers si au produs o serie de piese de succes ska si rocksteady. Dupa ce au devenit Rastafari, au inceput o colaborare cu marele Lee Perry pentru crearea unui numar de hituri. Marley a convins trupa de casa a lui Perry, Upsetters, care tocmai fusesera furati de catre Perry, sa se alature celor de la Wailers. Perry a fost furios la inceput, insa Marley l-a convins intr-un final sa le fie producator.

Peter Tosh
Peter Tosh

Wailers aveau acum toate atuurile – geniul in productie Perry si tehnica muzicala a Upsetters Aston „Family Man” Barrett la bass si Carlton Barrett la tobe. Astfel, au atras atentia lui Chris Blackwell si curand au semnat cu casa lui de discuri. Tosh a ramas alaturi de grup pentru primele doua albume „Catch a Fire” si „Burnin’”. A parasit apoi grupul din cauza programului riguros din turnee si aversiunii personale fata de Blackwell sau cum ii placea acestuia sa-i spuna: Chris Albul-celmairau. In 1973, Peter Tosh a fost implicat intr-un accident de masina, in urma caruia a avut o fractura de craniu, iar iubita sa a murit. Multi din apropiatii sai afirma ca devenise si mai dificil dupa aceasta experienta.

Peter Tosh
Peter Tosh

Desi cochetase anterior cu single-uri produse sub propriul nume, Tosh s-a angajat pana la urma in mod serios intr-o cariera solo in 1976. Atunci a lansat primul proiect personal „Legalize It”, in care cerea legalizarea marijuana. A avut parte de multe batai dureroase din partea politiei din cauza acestui imn, consumului frecvent de ganja, personalitatii artagoase si refuzului de a-si cenzura discursul. Un atac din 1978 i-a fost aproape fatal. Curand, Tosh a atras atentia Rolling Stones, insa n-a avut prea mult succes alaturi de ei. S-a intors la propria marca si a lansat doua albume mari „Wanted: Dread or Alive” si „Mama Africa”.

petertoshf20050919

La 11 septembrie 1987, Peter Tosh a fost impuscat mortal de catre un om caruia ii daduse bani si ii cumparase un pat. Alaturi de trei alti oameni, omul a intrat inarmat pe proprietatea lui Tosh, cautand mai multi bani. Tosh, care nu s-ar fi lasat vreodata intimidat de asa ceva, a spus simplu ca nu are de dat, moment in care a fost impuscat. Cu toate acestea, nu au disparut bani din casa lui Tosh, motiv pentru care multi pun la indoiala povestea oficiala.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *