Bob Marley – Robert Nesta Marley Tuff Gong (1945-1981)

Bob Marley
Bob Marley
Robert Nesta Marley Tuff Gong (1945-1981)
Numele Bob Marley a devenit sinonim cu reggae, iar el ramane cel mai bine cunoscut muzician al genului. S-a nascut in Nine Mile, Sf. Ann din Jamaica. Mama sa a fost Cedella Booker, iar tatal cu care a crescut a fost un barbat alb, Norval Marley. Desi Norval a oferit sprijin financiar, a fost absent din viata lui Bob Marley si a murit cand acesta avea doar zece ani. Faptul ca provenea dintr-o familie amestecata a facut ca acesta sa fie tachinat, insa tanarul Marley stia sa se apere cu pumnii, daca era nevoie. Puterea si tenacitatea surprinzatoare i-au adus porecla de Tuff Gong.

Bob Marley
Bob Marley

Alaturi de prietenul si fratele sau vitreg Neville O’Riley Livingston (Bunny Wailer), Bob Marley a fost fascinat de scena muzicala jamaicana si de cultura rude boy. Tinerii Marley si Livingston au renuntat la scoala pentru a-si urma carierele muzicale sub tutela antrenorului vocal rastafarian Joe Higgs. Aici l-au intalnit pe Peter McIntosh alaturi de care au format nucleul trupei ce a devenit cunoscuta sub numele Wailers. Wailers au semnat cu producatorul Clement „Coxsone” Dodd, urmand sa inregistreze o serie de piese ce au avut un oarecare succes. Dupa o scurta pauza in Delaware, Marley s-a intors in Jamaica si a devenit Rastafari. Dupa o disputa, Wailers l-au parasit pe Dodd si s-au alaturat marelui Lee „Scratch” Perry si trupei sale Upsetters.

Bob Marley
Bob Marley

Luandu-i pe fratii Barrett cu ei, Wailers au semnat cu Island, casa de discuri a lui Chris Blackwell. In 1973 au lansat doua albume, „Catch a Fire” si „Burnin’”, care s-au vandut bine. Bob Marley a devenit cu adevarat vizibil pe scena muzicala internationala abia in momentul in care Eric Clapton a facut cover dupa „I Shot the Sheriff”. Tosh si Bunny au parasit trupa la acel moment, nemultumiti de programele riguroase din timpul turneelor si avand dorinta de a urma cariere solo. In ciuda pierderii a doi dintre membrii originali Wailers, Marley a pastrat numele trupei, adaugandu-i un percutionist, trei cantareti de fundal si doi chitaristi. In 1974, Bob Marley lanseaza „Natty Dread”, album ce include mult-iubita piesa de succes „No Woman, No Cry”.

Bob Marley
Bob Marley

Desi fusese deja observat in Statele Unite, Marley a devenit cu adevarat cunoscut acolo in 1976, prin albumul „Rastaman Vibration”. Acesta a ajuns pe numarul 8 on top 200 Billboard. In acelasi an, Bob Marley a participat la un eveniment organizat de primul ministru Michael Manley, concertul „Zambeste, Jamaica” ce ar fi trebuit sa fie non-politic. Politica era un joc mortal in Jamaica, Partidul Laborist Jamaican si Partidul National Popular ajungand deseori in situatii conflictuale violente. Probabil tocmai din acest motiv Marley, sotia si managerul sau au fost raniti de persoane inarmate neidentificate in timpul unui raid de noapte. Marley a fost ranit usor pe piept si brat, insa a refuzat sa cedeze presiunii si a decis sa cante la acel eveniment.

 

La scurt timp dupa aceea, Bob Marley a parasit Jamaica si a inregistrat albumele „Exodus” si „Kaya”, ambele avand un mare succes international. Exodus a fost declarat cel mai bun album al secolului XX de catre publicatia Time. Acesta a fost de asemenea pozitionat de catre Rolling Stones pe locul 169 din top 500 cele mai bune albume din toate timpurile. Urmatoarele albume ale lui Marley „Survival” si „Uprising” au fost mai indreptate spre politica si au vandut de trei, respectiv cinci ori nivelul de platina.

d7e47916c0b6eae6c3c95c604ba7a48d

Bob Marley contractase o forma maligna de cancer, cauzata de o rana provocata de un tarus ruginit in timp ce juca fotbal. Acest lucru nu era cunoscut fanilor lui la acel moment. In ciuda cancerului si a sanatatii deteriorate din 1976 incolo, Marley a continuat turneele si inregistrarile. Cand a decis sa se trateze in cele din urma era prea tarziu si a cedat in fata cancerului in 6 februarie 1981. Opt dintre copiii lui Bob Marley sunt in prezent implicati in muzica, trei dintre ei (Ziggy, Stephen si Damian) primind mai multe premii Grammy pentru eforturile lor. Cantecele lui Bob Marley continua sa-i inspire pe cei oprimati de pretutindeni, iar muzica sa ramane foarte iubita in intreaga lume.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *